Facebook vet mye mer om deg enn du tror

Det er ingen hemmelighet at Facebook vet hva vi tar oss til når vi er online. Og Facebook glemmer ikke. Vi fant ut hvor mye Facebook visste om oss og det var rett og slett skremmende.

Oppfattningen av at Facebook vet litt for mye nådde en topp i Mars etter rotet med Cambridge Analytica hvor det viste seg at et firma hadde kjøpt data fra millioner av Facebook-brukere uten deres samtykke.

Facebook har laget et verktøy som gjør at du kan sjekke ut om du ble et offer for Cambridge-skandalen. Her finner du det.

Hvordan finner du ut hva Facebook vet?

Vi har sjekket ut Facebooks nye funksjon som kom i kjølvannet av GDPR-lanseringen hvor man kan be Facebook generere en rapport over all informasjon de har om deg.

Vi har testet ut denne nye funksjonen og laget en brukerveiledning på hvordan du selv kan se alt av data som Facebook har om deg.  Men forbered deg på et lite sjokk, for Facebook vet virkelig mye om deg.

1. Klikk på pilen øverst til høyre og velg «settings».


2. Når du nå har navigert deg til settings velger du «Your Facebook information» i menyen til venstre, og velger så «download your information».

3. Inne på settings velger du «Your Facebook information» i menyen til venstre, og velger så «download your information».


4.  Når filene er ferdig nedlastet finner du all informasjonen din i en komprimert fil.

Vi fant såpass mye informasjon at vi annså det som skremmende og det var ufattelig mye mer som tydeligvis var lagret enn det vi så for oss. F.eks. holder det ikke å slette en chat i Messenger, for selv om den er fjernet i chattehistorikken så har Facebook lagret den i sine systemer, noe som vi ble litt sjokkerte over.

Det samme gjelder for eventer, og alt som du har blitt invitert med på og har deltatt på ligger her.

Alle bildene du noen gang har lastet opp blir også liggende selv om du har slettet disse fra kontoen din. Tydeligvis gir ikke Facebook  slipp på dataene dine så lett.

Etter vi har rotet litt rundt i egne filer og informasjon, fått vondt i magen og høy puls så kan vi med fordel konkludere med at Facebook vet alt. Facebook vet alle eventene du noen gang har svart på, avslått og gått på, alle kommentarene du noen gang har postet, alle vennene dine, hvem du ikke ville være venn med lenger og absolutt alle samtalene du noen gang har hatt med noen på Facebook.

Last updated:

16 August 2018

Share this:

Language:

Norwegian

Show translation:

Contact the author:

Erlend Andreas Gjære

Co-founder / CEO

(+47) 90 61 24 35

erlend@securepractice.co

Lyst til å lære mer om personvern?

Continue reading

Simulated phishing: How to design a suitable scam

How do you prepare the most effective phishing email to serve the goal of your exercise? In the third part of this series on simulated phishing, we describe various approaches to designing phishing content.

How to succeed with security behavior change

To stay safe online, people need to care more about the security decisions they face every day. But unless the obvious gains obviously exceed the required effort, change is often avoided. Luckily, behavior change in general has been subject to a lot of research, and here are some takeaways for information security professionals.

Simulated phishing: Communications strategy

How do you prepare an organization for you to try and trick them? In the second part of this series on simulated phishing, we provide the outline for a communications plan.

See all posts →

Human security sensors ebook cover

Ready to get started?

We have written a guide for you to get started with human-centered security. Access our free resource now, and learn:

  • How to nurture drivers for employee engagement
  • How to avoid common obstacles for reporting
  • Practical examples and steps to get started

Download free PDF →