Er innebygd personvern vanskelig?

Heldigvis trenger man ikke være en stor virksomhet for å lykkes med innebygd personvern. Selv for små start-ups som oss, kan personvern være en daglig del av utviklingsarbeidet.

Datatilsynet arrangerte 5. mars et seminar om innebygd personvern, hvor det også ble kåret en vinner av konkurransen "Innebygd personvern i praksis". Samtlige finalister (Direktoratet for eHelse, Universitetet i Oslo og Bouvet) var aktører med grundig og omfattende personvern-arbeid over tid.

Heldigvis må man ikke være en stor virksomhet for å lykkes med innebygd personvern! Selv om vi er en liten start-up, anvender vi Datatilsynet sin veileder i alle utviklingsfaser for våre egne produkter. Vi heller ikke lei oss for å bli slått av meget gode bidrag i konkurransen. Tvert i mot er det inspirerende å se hvordan innebygd personvern stadig konkretiseres og bidrar til bedre personvern for oss alle.

Dessuten har vi allerede opplevd utbytte av å bygge skytjenesten MailRisk med grunnleggende fokus på personvern, og vi ser dette som et viktig konkurransefortrinn i møte med internasjonale (som regel amerikanske) sikkerhetsleverandører. Ikke minst erfarer vi at sluttbrukere setter pris på vår hjelp til å analysere mistenkelig e-post i fred, uten å sende data til noen som helst.

På mange måter er det nok enklere for små aktører å lykkes med innebygd personvern, enn de store. Personvernet må jo bokstavelig talt bygges inn i løsningen fra grunnen av, og da møter man raskt teknisk gjeld i eksisterende systemer. Med MailRisk har vi derimot startet med blanke ark, og har hele veien hatt fokus på godt personvern som en grunnleggende kvalitet i løsningen.

Dette er også relatert til en annen fordel for de små, nemlig kultur og kompetanse. Ved å ha tidlig fokus på personvernspørsmål kan virksomheten effektivt bygge et solid fundament med den viktigste faktoren i nye løsninger, nemlig menneskene som utvikler dem. Dette inkluderer naturligvis god opplæring og trygge rammer for å flagge personvern som både krav og mulighet.

Derfra er det utrolig mye som utviklere, arkitekter, designere og kravstillere kan få til ved å inkludere personvern i alle faser av utviklingsprosessen – det gjelder både små og store virksomheter.

Innebygd personvern er uansett en glimrende vei til etterlevelse av det viktigste i GDPR.

8. og 9. mai arrangeres konferansen Sikkerhet og sårbarhet i Trondheim. Her vil undertegnede dele praktiske eksempler på innebygd personvern, med grunnlag i både forskning og produktutvikling. Gjennom de gode eksemplene, som vi også fikk et knippe av på Datatilsynets seminar, ser vi hvordan innebygd personvern kan være mer inspirerende enn det trenger å være vanskelig.

Vi lanserer dessuten innebygdpersonvern.no som en åpen ressurs med eksempler fra praktisk utviklingsarbeid, inkludert vårt forrige innlegg om bruk av personas i designfasen. Følg oss gjerne på Twitter, meld deg på nyhetsbrevet vårt – eller ta kontakt for en prat om innebygd personvern!

Continue reading

Simulated phishing: How to design a suitable scam

How do you prepare the most effective phishing email to serve the goal of your exercise? In the third part of this series on simulated phishing, we describe various approaches to designing phishing content.

How to succeed with security behavior change

To stay safe online, people need to care more about the security decisions they face every day. But unless the obvious gains obviously exceed the required effort, change is often avoided. Luckily, behavior change in general has been subject to a lot of research, and here are some takeaways for information security professionals.

Simulated phishing: Communications strategy

How do you prepare an organization for you to try and trick them? In the second part of this series on simulated phishing, we provide the outline for a communications plan.

See all posts →

Human security sensors ebook cover

Ready to get started?

We have written a guide for you to get started with human-centered security. Access our free resource now, and learn:

  • How to nurture drivers for employee engagement
  • How to avoid common obstacles for reporting
  • Practical examples and steps to get started

Download free PDF →